Παγκόσμια θλίψη σκόρπισε η είδηση θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου σε ηλικία 88 ετών τη Δευτέρα του Πάσχα 21/4. Ο «Πάπας των φτωχών» ήταν ο πρώτος Ποντίφικας που προήλθε από τη Λατινική Αμερική και μετά τον θάνατό του θα ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για την εκλογή του πιθανού διαδόχου του.

Ο Ποντίφικας έτρεφε μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο και ήταν μεγάλος θαυμαστής, αλλά και φίλος του σπουδαίου Ντιέγκο Μαραντόνα.

Άλλωστε και οι δύο είχαν καταγωγή από την Αργεντινή.

Πριν από τέσσερα χρόνια, σε συνέντευξη στο goal.com, ο Πάπας θυμήθηκε τις αναμνήσεις του όταν έμαθε για τη νίκη της Αργεντινής στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 εναντίον της Δυτικής Γερμανίας, ενώ σπούδαζε στη Φρανκφούρτη. Σε δηλώσεις του στην La Gazzetta dello Sport ανέφερε: «Συνάντησα τον Ντιέγκο Μαραντόνα κατά τη διάρκεια του Αγώνα για την Ειρήνη το 2014. Θυμάμαι με χαρά όλα όσα έκανε ο Ντιέγκο για το “Scholas Occurrentes”, το ίδρυμα που φροντίζει τους άπορους σε όλο τον κόσμο», είπε και συνέχισε λέγοντας.

«Στο γήπεδο ήταν ποιητής, ένας σπουδαίος πρωταθλητής που χάρισε χαρά σε εκατομμύρια ανθρώπους, τόσο στην Αργεντινή όσο και στη Νάπολι. Ήταν όμως και ένας πολύ εύθραυστος άνθρωπος. Έχω μια προσωπική ανάμνηση που συνδέεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, αυτό που κατέκτησε η Αργεντινή χάρη στον Μαραντόνα.

Ήμουν στη Φρανκφούρτη, ήταν μια δύσκολη περίοδος για μένα, μάθαινα τη γλώσσα και συγκέντρωνα υλικό για τη διατριβή μου. Δεν μπόρεσα να δω τον τελικό και έμαθα για τη νίκη της Αργεντινής επί της Γερμανίας την επόμενη μέρα, όταν ένα Ιάπωνας μαθητής έγραψε “Viva l’Argentina” στον πίνακα κατά τη διάρκεια του μαθήματος γερμανικών.

Το θυμάμαι αυτό, προσωπικά, σαν μια νίκη κατά της μοναξιάς, επειδή δεν είχα κανέναν να μοιραστώ τη χαρά αυτής της αθλητικής νίκης. Η μοναξιά σε κάνει να νιώθεις μόνος, ενώ αυτό που κάνει τη χαρά όμορφη είναι η ικανότητα να τη μοιράζεσαι. Όταν έμαθα για τον θάνατο του Μαραντόνα, προσευχήθηκα γι’ αυτόν και έστειλα στην οικογένειά του ένα κομποσκοίνι με μερικά προσωπικά λόγια παρηγοριάς», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Μαραντόνα συνάντησε αρκετές φορές τον Πάπα Φραγκίσκο – ο οποίος ήταν θαυμαστής του. Ο Ντιέγκο χάρισε στον Πάπα μια φανέλα με το νούμερο 10 και την επιγραφή “Francisco“.

Συναντήθηκαν ξανά ένα χρόνο αργότερα, στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος του Πάπα “Scholas Occurrentes” για τους νέους, που αποτελούν την ελπίδα του κόσμου μας.

Ο Πάπας είχε δηλώσει επίσης ότι θυμάται το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, όταν η Αργεντινή νίκησε χάρη στον Μαραντόνα.

 

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για τον Ντιέγκο κατά τη διάρκεια των προβλημάτων υγείας του και της εγχείρησης για την αφαίρεση θρόμβου αίματος από τον εγκέφαλο, αλλά και κατά την ώρα του θανάτου του.

«Ο Μαραντόνα ως άνθρωπος κατέρρευσε, ο καημένος, έπεσε πολύ χαμηλά, και οι γύρω του δεν τον βοήθησαν. Ήρθε σε μένα τον πρώτο χρόνο που έγινα Πάπας. Είχε ένα τραγικό τέλος. Είναι περίεργο, πολλοί αθλητές καταλήγουν άδοξα, ειδικά οι πυγμάχοι. Είναι παράξενο».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τότε γέμισαν με επικριτικά σχόλια για τον Πάπα, τον οποίο πολλοί χαρακτήριζαν ψυχρό και απόμακρο, και ότι δεν έπρεπε να μιλάει έτσι, δεδομένης της θέσης του. Τα λόγια του είχαν μεγάλη απήχηση και στην ιταλική κοινή γνώμη, καθώς πολλοί Ιταλοί αντέδρασαν επειδή «τόλμησε να κρίνει τον Μαραντόνα ως άνθρωπο», χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «κατέρρευσε» και «καημένος».

Όταν μιλούσε για τον Μαραντόνα και τον Μέσι στο παρελθόν, απέφευγε να τους συγκρίνει.

«Στο γήπεδο, ο Ντιέγκο ήταν αληθινός ποιητής, μας χάρισε πολλές χαρές, αλλά ήταν πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. Ο Μέσι είναι θρύλος και όταν παίζει ποδόσφαιρο κάνει ό,τι θέλει, αλλά δεν είναι Θεός», είχε πει το 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ